Her ülke kendine coğrafi ve/veya sosyal yapısına uygun arabalar üretir. Biz de piyasada olan arabaları uyruklarına göre inceleyip kendilerine has özellikleri neler onları tartışacağız:
Japon Arabaları: Japonlar zekaları ve mühendislikteki başarılarıyla ünlüdür. Bu arabalarına da yansımaktadır. O kadar karmaşık motor ve şanzıman sistemleri üretmektedirler ki Türk tamirciler Japon arabalarını tamir ederken arabaların karmaşıklığından şikayet etmektedirler. Kaportası genelde çelik sacdan yapıldığı için çok ağırdır (genelde 1.5-2 ton), motoru kuvvetli olsa bile (genelde 2000 cc üzeri) çok yakar.Fransız Arabaları: Fransızlar çok hızlı konuşma ve hızlı hareket etmeye meyillidir. Bunu Fransız macera filmlerini izlerken görebilirsiniz. Arabaları da Fransızların bu özelliğini almıştır: Çok çabuk hızlanırlar. Ancak, kazalarda kaportayı çok hızlı dağıtırlar. Bu malzemenin kalitesiz olmasından değil 'momentum trap' adlı bir kaza önleme tekniği kullanmalarından dolayıdır. Kaportayı zayıf bir malzemeden yapmaları, kazada oluşan momentumun büyük bir kısmının kaporta tarafından emilmesini sağlar. Bunun sonucunda kaporta bükülür ya da arabadan kopar, motor bloğu ise az hasar görür. Tabii şiddetli kaza olduğunda momentum trap işe yaramayabilir ve araç hurdaya çıkabilir. Bir diğer yandan arabaları hafif (1-1.3 ton civarında) ve motor hacimleri de 1200-1500 cc civarındadır. Bu dengeli durum arabaların yakıtta ciddi tasarruf etmelerini sağlar.
İtalyan Arabaları: İtalyanlar birbirlerine yakın durmayı severler. Dolayısıyla arabaları hacimce küçüktür ki birbirlerine yakın gitsinler. Ancak ucuz Sedan İtalyan arabalarıda piyasa da artık yer almaktadır. Bu Sedan arabalar yaklaşık 1.5-2 ton olmasına rağmen motor hacmi 1500 cc'nin altında olduğu için çok benzin yakmaktadır.
Amerikan Arabaları: Bir Amerikalı için Amerikan rüyası, Amerikalı'nın evlenip çoluk çocuğa karıştıktan sonra Amerika'yı baştan başa arabayla dolaşması demektir. Dolayısıyla Amerikalıların geniş station wagon ya da Sedan arabalara ihtiyacı vardır. Motorları güçlü, arabaları konforlu olmalıdır. Ayrıca Amerikalılar zenginliklerini göstermek açısından iç donanım özellikleri bol olan araçları tercih ederler. Mesela Türkiye'de satılan bir Amerikan arabasını düşünün, arabanın direksiyon panelindeki buton sayısına bakın. Acaba diğer arabalarda o kadar buton var mıdır ? Çok arıza vermezler, sağlamdırlar. Ancak motor hacimleri 2000 cc nin üzerinde, arabanın ağırlığında 1.5-2 ton arasında olduğu için fazladan benzin tüketirler.
Rus Arabaları: Ruslar aşırı soğuk iklime dayanıklı, tamiri ucuz ve bakımı kolay arabaları tercih ederler. O yüzden çoğu arabası elektronik değil, mekanik aksamlıdır. Çelik kaportalı dolayısıyla ağırdır. Ancak, ağır olması arabanın çok benzin yakmasına sebep olur.
Alman (Doğu Avrupa) Arabaları: Doğu Avrupalılar mühendislikteki başarılarıyla ünlüdür. Bu başarıları ürettikleri arabalara da yansımaktadır. Arabaları hem sağlamlık, hem de yakıt açısından tercih edilmektedir. Ancak arabalarının karmaşık aksamları olmasından ötürü tamirinde aksaklıklar, sıkıntılar yaşanabilmektedir.
Kuzey Avrupa Arabaları: Kuzey Avrupa soğuk bir iklime sahiptir. Arabalarının da bu soğuk iklime dayanması gerekmektedir. Dolayısıyla, Kuzey Avrupa'da üretilen arabaların yol tutuşu çok kuvvetlidir. Ancak, bu sebepten ötürü yakıt masrafları da yüksek olabilir. Çok sağlamdır, motorları kuvvetli ancak yakıtı çok yakar. Çok çabuk ivmelenir öyle ki kendinizi yarış arabasında zannedersiniz.
Not: Türkiye'de insanlar genelde ya sağlam ya ucuz ya da yakıtı az yakan arabaları tercih ederler. Üstteki ülke arabalarının özelliklere göre bizim insanlarımız büyük ihtimalle Doğu Avrupa, Fransız veya İtalyan arabalarından birini tercih ediyor olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparak bize yardımcı olursanız çok memnun oluruz. Şimdiden teşekkürler