Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Aralık 5, 2014 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Sıvılar -Akışkanlık Davranışı

Şekilde üstte vizkositesi düşük, akışkan bir sıvıyı; altta ise vizkositesi yüksek akışkan olmayan bir sıvıyı görüyorsunuz. Sıvılar , kesme (yanal yüzey) gerilimine - bir maddenin yüzeyine paralel uygulanan baskı kuvvetidir- dayanamayan, akışkan maddelerdir. Gazlar da aynı şekilde akışkandır; ama gazlar yüksek oranlarda sıkıştırılabilirken, sıvılar çok az hatta ihmal edilebilecek derecede sıkıştırılabilir (hiç sıkışmaz demek yanlıştır, öbür türlü sıvılar ses ve şok dalgalarına tepki veremezdi) Sıvıların akışkanlığı , vizkosite ile ölçülür. Vizkosite, sıvının kesme gerilimiyle oluşan deformasyona gösterdiği tepkidir. Yüksek vizkositeli sıvıların (bal, mayonez, çamurlu şu, ergimiş cam, zift, v.b.) akışkanlığı düşüktür. Vizkositesi küçük olan sıvıların (su, kan, alkol türevleri, v.b.) akışkanlığı yüksektir. Vizkositenin birimi ise kg/(m*s) dir. Vizkosite değeri belli sıvılar için sabit, belli sıvılar için uygulanan gerilimle değişebilir. İşte, sıvıların bu özelliklerine göre