Merhaba, Bugün, uçak yolculuğu yapacaklar için genel bilgiler vermeye çalışacağız.
Deneyimlerimizi aktarmya çalışacağız, gene de her türlü bilgiyi ucuş yapacağınız havayolundan almanız sizin için daha yararlı olur. Yapacağınız herhangi bir yanlıştıktan ötürü de sorumluluk kabul etmiyoruz.
-Uçuş süreci dört temel adımdan oluşur:
1. Havalimanına Geliş: Uçağınızın kalkış vaktinden; yurtiçi uçuşlar için en az iki saat, yurtdışı uçuşlar için en az 3-4 saat (pasaport kontrolü yüzünden) öncesinden havalimanına varmanızı tavsiye ederiz.
2. Giden Yolcu Girişi: Adı üstünde bulunduğunuz havalimanından başka yere gitmek isteyen yolcuların havalimanına girdiği yerdir. Bir çeşit x-ray cihazı ile vücut ve eşya taraması yapılır. Aramaya girmeden önce üstünüzde taşıdığınız her eşyayı, varsa, yedek bir çantaya atmanızı tavsiye ederiz. Bunun sebebi ise üst aramasında, elbise, ayakkabı ve gözlük hariç sanırım, hiçbir eşyayı üzerinizde taşımanıza izin verilmez. Yurtiçi uçuşlarda
3.Check-in ve bagaj teslimi: Havalimanının içerisine girdiniz, artık biletinizi teslim alıp bagajınızı uçağa teslim etme zamanı gelmiştir. O yüzden uçacağınız firmanın bagaj teslim gişesine gidip check-in işlerinizi yaptırmanız gerekir. Check-in işlemlerinizde uçak biletinizi alıp, uçaktaki koltuğunuzu seçeceksiniz. Daha sonra görevli, bagajınızı bantlı bir sistem ile bineceğiniz uçağa gönderecektir. Ayrıca, hem bagajınıza hem de biletinize, bir bagaj etiketi yerleştirecektir. İndiğinizde bu etiket yardımı ile bagajınızı takip edebilirsiniz. Ufak bir ipucu olsun diye, bagajınız üzerine adınızı yazmanız, ya da hatırlayacabileceğiniz bir işaret koymanız, uçaktan inip de bagajınızı almaya gittiğinizde onu tanıyabilmeniz açısından çok faydalı olabilir.
Yurtiçi ve yurtdışı aktarmalı uçuş yapacaksanız, yani 2 veya daha fazla havalimanında aktarma yapacaksanız, biletinizi aldığınız havalimanına aktarmalar esnasında ne yapacağınızı ve bagajınızın aktarmalar esnasında nasıl taşınacağını muhakkak sorun. Özellikle, aktarmalı yurtdışı uçuşlarda, ikiden fazla havayolu kullanıyorsanız, bagajınızın bir havayolundan diğerine doğrudan aktarılmama riski olabilir ki, varacağınız yere geldiğinizde bagajınız farklı bir ülkede olmuş olabilir. Bagajınız kaybolmaz, ama onu yanınıza getirmeniz için bayağı uğraşmanız gerekmektedir.
Ayrıyeten uçağın içerisinde bindiğiniz koltuğun üstünde, yanınıza alabileceğiniz, el bagajı kısmı vardır. Bunun ağırlığını tam bilmemekle beraber 8 kilo olduğunu tahmin ediyor, ve belli hacimsel ebatlarda olması gerektiğini biliyorum. Bu yüzden el bagajı ile ilgili detaylı bilgiyi gideceğiniz havayolu firmasına sormanızı tavsiye ederiz. Son olarak, el bagajında parfüm, deodorant, sıvı yiyecek, içecek, çakı gibi şeyler taşımanız muhtemelen yasaktır, onları koyacaksanız uçağın esas bagajınıza koymanızı tavsiye ederiz.
Eğer havayolu bavulunuzu kaybettiyse, her havalimanında bagaj kayıp kısmı vardır, oraya başvurabilirsiniz.
- Uçak Bileti: Uçak biletinizin üzerinde isminiz, uçuşunuzun numarası (örneğin CS 751, FA 1453, v.s.) uçuşa başlama saatiniz, uçağa bineceğiniz kapı (uçağın havalimanından yolcu aldığı bağlanma noktasıdır). uçağa yolcu alınmaya başlama ve bitiş vakti yazar. Uçuşunuz numarasına dikkat edin; çünkü havalimanındaki elektronik ekranlardan uçak numaranızı bularak; uçağınıza hangi kapıdan bineceğiniz,, uçuşunuz durumu, yolcu alınmaya başladığı veya bittiği gibi kritik bilgileri öğrenebilirsiniz.
4. Pasaport Kontrol / İkinci Kapı Kontrolü: Check-in yapıp bagajınızı teslim ettikten sonra, yurtdışına gidenlerin pasaport ve vize kontrolünün; yurtiçine gidenlerin de kimlik ve bilet kontrolünün yapıldığı yerdir. Yurtdışına çıkacakların pasport ve vize kontrolü öncesinde -Pasaport ve vizenizin muhakkak olması gereklidir-, maliye veznesine gidip (sadece Türkiye için geçerli sanırım) 15 TL civarında bir harç pulu alması gerekir. Yurtiçinde giden yolcular için böyle bir zorunluluk yoktur.
Artık bu noktadan sonra uçağa bineceğiniz kapınıza gidip, görevliye kimlik ve biletinizi göstererek uçağa binebilirsiniz. Uçağa binişler, uçağın kalkış saatinden; yurtiçi uçuşlar için yaklaşık 30-45 dakika, yurtdışı uçuşlar için 45-60 dakika önce başlamaktadır.
Uçuşunuzu yapıp uçaktan indikten sonra, elektronik ekranlar aracılığıyla sizi bantlı bölmelere gönderecekler. Gene elektronik ekranlar üzerinden, uçuş numaranızla hangi banda gidip bagajınızı alacağınızı bulabilirsiniz.
Bunlar haricinde:
Havalimanında yemek, içmek masraflı olabilir.
İnternet, paralı olabilir.
Tanımadığınız birinden hiçbir şekilde yiyecek, içecek almamanızı tavsiye ederiz. Eğer, yabancı biri sizden sigara, alkol gibi şeyleri geçirmenizi isterse bunu kesinlikle kabul etmemenizi tavsiye ederiz. Herkesin kendi bagajından sorumlu olması en doğru şey olur.
Yurtdışında free shoptan birşey alacaksanız dert etmeyin, biletinize göre neyi alıp neyi alamayacağınızı onlar söylüyor zaten.
Bizim söyleyeceklerimiz bu kadar. Unutmayın, bu söylediklerimizi, tamamen doğru, tamamen kesin olarak kabul etmeyin. Bu yazıda sadece uçakla, seyahatle aşina olun diye var olmuş deneyimlerimizi yazıyoruz. Size en doğru bilgiyi verecek olan uçuş yapacağınız havayollarıdır.
Yurtdışı uçuşlarında ucuz bilet bulabilmeniz için bir kaç tane de web sitesi verelim:
İyi yolculuklar :-)
Can bey çok faydali bir yazi ilk defa uçağa binmek için sabirsizlaniyorum
YanıtlaSil