Kolsisin Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Kolsisin, FMF ve gut hastalığı başta olmak üzere, skleroderma, sarkoidoz, amiloidoz ve behçet hastalığında kullanılmaktadır. Tabletleri 0.5mg’lıktır. Törapatik aralığı dardır.Yani etki gösterdiği doz ile toksik etkilerinin görülmeye başlandığı doz birbirine yakındır.0.5mg/kg üzerinde alınan dozlarda, zehirlenme ve ölüm gözlenmiştir.
Kolsisin Yüksek Dozda Alınırsa Ne Olur?
Kolsisin yağda çözünen bir alkaloid olup hızlı bir şekilde mide ve bağısaklardan emilir. Kolsisin hücrede mikrotübül oluşumunu önler, lökosit fonksiyonlarını azaltır ve inflamatuar cevabı baskılar. Yüksek dozda alınıp toksisiteye yol açtığında ise; hücre fonksiyonlarında bozulma ve hücre ölümüne yol açmaktadır.
Kolsisin kullanan hastalara, ishal gelişince ilaç alımını kesmelerini söylemek toksisite gelişimini önlemede faydalıdır. Ayrıca hastalara, kolsisin dozlarını doktor kontrolünde arttırmaları, kendi başlarına doz arttırmanın tehlikeli olduğu söylenmelidir.
Kolsisin Zehirlenmesi Kaç Aşamada Olur?
Kolsisin zehirlenmesi üç aşamada gerçekleşir.İlk aşama; ilk 24 saattir ve bulantı kusma ve ishal gelişir. ikinci aşama; bir ile yedinci günler arasıdır. Burada çoklu organ yetmezliği, kalp durması ve ölüm gerçekleşebilir. Son aşamada ise kemik iliği baskılanması ve saç dökülmesi gözükür.
Plazma kolsisin düzeyi birçok merkezde ölçülememektedir. Zehirlenme tanısı, semptomlar ve labaratuar değerleri ile konulmalıdır. Hastalarda, ilk 12- 24 saat içinde lökositoz gelişir.48 saatten sonra ise lökopeni ve pansitopeni gelişir.Hastalarda böbrek ve karaciğer yetmezliğine bağlı olarak kan değerlerinde bozulma gelişebilir. Ayrıca, yaygın damar için pıhtılaşma (DIC) gelişmesine bağlı olarak fibirinojen azalırken,D-dimer, APTT ve INR değeri yükselir.
Zehirlenme ile gelen hasta, kusmuyorsa mide lavajı yapılır. Vital bulguları yakın takip edilir. Gereğinde destek verilir. Sıvı elektrolit dengesi düzenlenir. Semptomu olan hastaların yoğunbakımda takip edilmesi önerilir. Semptomu olmayan hastalar ise 12 saat izlenip, vital bulguları yakın takip edildikten sonra taburcu edilebilir.
Kaynaklar:
1. The Washington Manual of Medical Therapeutics
Yazar:
Dr. Recep Alanlı
İç hastalıkları uzmanı
E-posta: drrecepalanli@gmail.com
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparak bize yardımcı olursanız çok memnun oluruz. Şimdiden teşekkürler