Hediyelik olarak yapılan kokulu taşların yapımı için öncelikle çeşitli kalıplar edinmemiz gerekir.Yapmak istediğiniz modele ve sayıya göre az veya çok kalıp edinebilirsiniz hobi marketlerden.
Ben malzemelerin çoğunu Ankara Suluhan Çarşısından aldım. Kalıpların fiyatı kalıbın büyüklüğüne ve kalitesine göre değişkenlik göstermekte. Esnek olması çok önemli. Taşı kalıptan çıkarırken kalıbın sert oluşu taşın kırılmasına sebep oluyor. O yüzden alacağınız kalıp sertse o kalıbı almayın derim. Kalıpları arada bir bulaşık makinesinde yıkamakta fayda var. Makineye atmak istemezseniz sıcak suda deterjanla iyi bir temizlemek lazım. Çünkü bir süre sonra toz karışımınız ne kadar pürüzsüz ve güzel olsa da kalıptan kirli gibi çıkıyor. kalıpta gözle zor görünen kirler oluşuyor zamanla. O sebeple dedim makineye atın diye. Makineye attınız hala güzel çıkarmıyorsa o kalıbın işi bitmiştir.
1) kalıp 2) taş tozu. Bir çok rengi mevcut zaten. 3) Esans. Kokulu taşın kokusu için de esansa ihtiyaç var. farklı koku seçenekleri de mevcut. Nergis, lavanta, amber, sümbül, gül, leylak gibi. beğendiğinizi alabilirsiniz. her taşa 2-3 damla yeterli oluyor.
Gerekli olan diğer bir malzeme de 4) silikon yapıştırıcı. yukarıdaki resimdeki soğuk silikon, sıcak silikon da lazım oluyor. her ikisinin de yapıştırıcılığı farklı.
5) Ölçek
6) Karıştırma Kabı
7) Karıştırmak için silikon spatula
Karıştırma kabına 1 ölçek taş tozu ekliyorsak içine en fazla yarım ölçek su eklemeliyiz. Suyu eklerken yavaş yavaş bir yandan da karıştırarak çok cıvık olmayana kadar su ekliyoruz. Karıştırmayı hiç pütür kalmayana kadar devam edin ve çabuk olun. Zira kalıba dökemeden donup kalabilir. Hemen donmasın diye cıvık yapmayın. O zaman da taşınızın kırılgan dayanıksız olur. Yukarıdaki resimde fiyonk kalıbında bir fiyonk dökmüşüm gördüğünüz gibi. aşağı yukarı 15 dk içinde donuyor. İşiniz aceleyse bir iki dakika içinde donsun diyorsanız hızlandırıcı toz da satılıyor. karışımın içine ondan mercimek tanesi kadar ekliyorsunuz daha çabuk donmasını sağlıyor. esansını ister karışımın içine 2-3 damla ekleyin isterseniz de taşı kalıptan çıkardıktan sonra arkasına görünmeyen bir yerine damlatın.
Yapıştırıcı tam da yukarıdaki resimde lazım olacak. iki ayrı modeli birleştirmek istediğinizde. sıcak silikon taşı tutmuyor. o yüzden soğuk silikon kullanıyoruz burada. Gülün arkasına bir miktar sıkıp tabanın üzerine yapıştırıyoruz. ama hemen donmuyor. 10 dakika sonra falan donuyor. o yönü kötü tabi. gülün üzerindeki renklendirme için cadence yaldız boya kullandım. taş kalıptan çıktıktan sonra dışından fırçayla boyuyoruz. boyadıktan sonra tabana yapıştırdım. boya hemen donuyor. bekleme süreci gerekmiyor.
Daha sonra tülden kare parçalar kesiyoruz.jüt ipi ile bağlıyoruz. farklı süsleme malzemeleri ile süsleyebilirsiniz. Keyfinize kalmış artık. Gül yerine kelebek te yapıştırabilirsiniz aşağıdaki örnekte olduğu gibi. aslında bu kalıp bebek ayağı kalıbı ama her şey olur.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparak bize yardımcı olursanız çok memnun oluruz. Şimdiden teşekkürler