Turşu bir çok açıdan sağlıklı bir yiyecektir. Mide ve bağırsak sorunları ve özellikle de hazımsızlık şikayetleri olanlar için sebze ve salatalık gibi yiyeceklerden yapılan turşuyu tüketmelerinde fayda vardır. Ayrıca kanseri önleyen özelliklere sâhiptirler.
Bu maddeleri içeren besinleri kısaca şöyle tarif edersek
Magnezyum İçeren Diğer Gıdalar: Ispanak, Pazı, Pisi balığı,
Kara lahana, Şalgam, Yeşil fasulye, Hardal bitkisi yaprakları, Soya fasulyesi,
Siyah fasulye, Kılçıksız buğday, Karabuğday, Barbunya, Esmer pirinç, Ton
balığı, Yulaf, Karides, Bezelye, Ahududu, Pırasa, Kale, Brüksel lahanası,
Domates, Kuşkonmaz, Brokoli, Mantar, Çilek, Kimyon, Karpuz, Rezene, Karanfil,
Acı biber, Dereotu, Patlıcan, Muz, Mercimek
Demir İçeren Gıdalar: Tavuk ciğeri, İstiridye, Sığır ciğeri,
Sığır eti, Kuzu eti, Ton balığı, Sardalye, Ördek eti,Organ etleri (sakatat),
Yengeç, Karides, Ton balığı, Zenginleştirilmiş tahıl, Yulaf, Haşlanmış soya
fasulyesi, Barbunya, Fasulye, Bezelye, Patates, Tofu, Ispanak, Çekirdeksiz kuru
üzüm, İrmik, pekmez, Kepekli ekmek, Kabak, Kabak çekirdeği, Mercimek, Nohut,
Kuru erik, Domates püresi, Kuru fasulye, Domates salçası, Börülce, Kaju
Potasyum İçeren Gıdalar: Rezene, Brüksel lahanası,
Karnabahar, Kale, Brokoli, Kuşkonmaz, Kereviz, Yeşil fasulye, Dolmalık biber,
Pancar, Süt, Muz, Soğan, Portakal, Kivi, Çilek, Yabanmersini, Greyfurt,
Salatalık, Lahana, Zerdeçal, Fesleğen
Kalsiyum İçeren Gıdalar: Dondurma, Gözleme, Yumurta, Tavuk,
Balık Türleri, Mercimek, Makarna, Pirinç, Patates, Elma, Muz, Kayısı, Üzüm,
Havuç, Domates, Kuru Yemişler, Tofu, Deniz Ürünleri
Çinko İçeren Gıdalar: Hindi eti, Karides, Kuşkonmaz,
Bezelye, Peynir, Kahvaltılık yulaf, Kuzu ciğeri, Siyah çikolata, Kakao tozu,
Yer fıstığı, Yengeç, Fasulye, Badem, Süt, Göğüs tavuk eti, Kuru fasulye, Muz,
Kaju, Enginar, Yumurta, Kabak, Domates
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için son derece faydalı
olan turşu yapımında kullanılan gerek üzüm sirkesi gerekse elma sirkesi pektin
adı verilen ve kalbe iyi gelen bir çeşit biyolojik maddedir. Zararlı mikropları
kontrol altına alan faydalı birtakım bakteriler bulunur. Tansiyonu düşürür ve
kan dolaşımını teşvik ederek damar açıcı etki gösterir. Şeker hastaları
(diyabetliler) için de faydalı bir besindir.
Turşu mideye zarar olarak görülür. Lahana turşusu ise mide
ülserinin dermanı olduğu gibi mide ekşimesinin de ilâcıdır. Kalp ve sinir
sistemi ile damar tıkanıklıklarına da birebirdir.
Frenk biberi kış aylarının müzmin hastalığı olan grip, nezle
ve soğuk algınlığına çok faydalıdır.
Sarmısak, tek başına bir ecza deposu. Bunun turşusu ise
eşsiz bir değerdedir. Elma sirkesi ile yapılan sarımsak turşusu karanlıkta
saklanarak bekletilip yemekten yarım saat önce ilâç niyetine tüketiliyor.
Sarımsak turşusu, insülin dengesizliğini yok eder, ağız içinde oluşan aft, apse
ve yaraları iyileştirir, idrar yolu ve vajinal enfeksiyonları tamamen kurutur.
Akciğerlerde oluşan enfeksiyonları yok etmede son derece etkilidir.
Kırmızı pancar turşusunun suyu en güçlü kan düzelticilerden
biridir. Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer
ve dalaktaki tıkanıkları açar, en güçlü kan düzelticilerden biridir. Böbrek ve
safra kesesini temizler, şişlikleri indirir. Başın derisine sürülürse kepeğe
karşı çok iyi gelir. Kemik zâfiyeti olanlara çok fayda verir. Karaciğerin
düzenli çalışmasını sağlar. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli
ölçüde bertaraf ediyor.
Turşuda kullanılan sebzeler ve elbette sirke, sindirime iyi
gelir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, idrar yolları hastalıklarını tedavi
eder, ve bağırsaklarda bakteri oluşumuna mani olur. Buna mide mikrobu denilen
ve ülsere sebep olan helikobakter bakterileri de dahildir.
Turşu'nun faydalarını çok gördüm. Özellikle kış aylarında turşu suyu içmek çok faydalı. kişisine göre bu durum değişebilir belki ama turşu suyu kaliteli olduktan sonra inanın çok faydalı doğal bir ilaç.
YanıtlaSillahana turşusunun mide ye iyi geldiğini öğrenmiş oldum. turşu hakkındaki yazınız için çok teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilTurşunun bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Yazı için teşekkürler.
YanıtlaSilTurşu gibi var mı ya!
YanıtlaSilTurşu candır... Faydalarını detaylı yazdığınız için teşekkürler
YanıtlaSilAnneannemin yaptığı o güzel turşular hatırıma geldi de bir harikaydı. Yazı için teşekkürler
YanıtlaSil