Otomobil sahibi olmak isteyenlerin veya otomobilini yenilemek isteyenlerin ilk aklına gelen sorudur. Artık insanlar ayağımı yerden kessin yeter diyerek otomobil satın almıyorlar. Bu konuda doğru karar verebilmek için belli başlı kriterleri dikkate almak gerekiyor.
Otomobil sahibi olacak kişi öncelikle bir otomobilden beklentilerinin neler olduğunu tespit etmeli, ekonomik durumunu göz önüne almalı ve satın alacağı otomobille ilgili ileriye dönük harcamaları düşünerek dikkatli karar vermelidir.
Sıfır mı ikinci el mi sorusunun cevabını vermek kararsızlığından kurtulmak için aşağıdaki kriterleri dikkate almakta fayda var.
1-Avantaj:
Sıfır otomobil sorunsuz, masrafsız ve hatasız olduğu düşünülürse daha avantajlıdır. Otomobilin ilk sahibi olmak, vukuatsız bir geçmişi olduğunu bilmek, sahibini oldukça rahatlatır. Sevabıyla günahıyla yepyeni bir otomobile sahip olmak her alıcının ilk tercihidir.
2-Ekonomik Durum:
"Ayağını yorganına göre uzat!" atasözünün devreye girdiği bir noktadayız. Alıcı kendi bütçesini göz önüne alarak sıfır veya ikinci el otomobil tercih edebilir. Ülkemizde sıfır otomobil fiyatları ortalama 35.000 TL'den başlamaktadır. Ancak bu fiyattaki modeller full modellerdeki obsiyonel özellikleri ve güvenlik paketlerini barındırmayabilir. Ancak bu fiyata alabileceğiniz ikinci el bir araçta sıfır boş bir araca göre pek çok donanım bulabilirsiniz.
3-Bakım Masrafları:
Düzenli olarak periyodik bakımları yapılan otomobiller sorun çıkarmayacaktır. Sıfır bir otomobil garantisi bitene kadar servis kontrolündedir ve periyodik bakımları düzenli olarak devam eder. İkinci el otomobilin satın alınmadan önce mutlaka teknik kontrolden geçirilmesi gerekmektedir. Geçmişi sorunlu, güven vermeyen bir otomobili satın almak büyük bir risktir. Araç eskidikçe masraflar da orantılı olarak artabilir.
4-Vergi:
Sıfır aracın motorlu taşıtlar vergisi daha fazladır.
5-Kullanım Süresi:
Her sene otomobil değiştiren ya da takas düşünen birisi için sıfır araçtan çok ikinci el tercih edilebilir. Uzun süre kullanacağınız bir aracı sıfır kilometre almak en iyisidir.
6-Yakıt Tasarrufu:
Petrol konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğumuz için akaryakıt harcamalarını dikkate almak gerekmektedir. Yeni nesil motor teknolojileri düşük hacimli fakat yüksek tork ve beygir gücü seçenekleri sunduklarından çevre dostu, yakıt cimrisi sıfır araçlar tercih edilebilir.
7-Fiyat:
İkinci el bir otomobilde pazarlık şansınız oldukça yüksektir. Otomobili ister sahibinden, ister galeriden ya da otopazarından alın, sıkı bir pazarlıkla fiyatı düşürebilirsiniz. Sıfır otomobilde böyle bir şansınız olmayabilir. Belirli rakamlarla başlayan fiyatlar obsiyonel özelliklerle daha da artabilir.
8-Değer Kaybı:
İkinci el bir otomobil Türkiye şartlarında tutulan bir model ise kolay kolay değer kaybetmez aksine değeri daha da artar. Örneğin bildiğim 1999 model 1.6 motor otomatik vites beyaz renkli bir VW Golf, 2010 yılında 18.500 TL'ye satın alınmış, 2014 yılında 20.000 TL'ye satılmış, aynı otomobil 2015 yılında ise 22.000 TL'ye satılmıştır. Sıfır bir araç ise küçükte olsa her sene biraz değer kaybedebilir.
9-Güven:
İkinci el alımlarında otomobilin sahibi, aracı kişi, galeri, internet sitesi gibi alternatifler; aracın hasar kaydı, karıştığı kazalar, değişen parça, boyalı kısımlar; çalıntı kayıp durumları; bakımların teknik serviste veya uzman kişilerce yapılıp yapılmaması gibi pek çok faktör güvenilirliği etkiler. Sıfır bir otomobilde müşteri memnuniyetini ön planda tutan firmaları tercih etmek en güvenli yoldur.
10-Ödeme Seçenekleri:
Sıfır otomobil satın alırken nakit paraya veya banka kredisine ihtiyacınız olacaktır. İkinci el araç alırken bu imkanların yanında çek, senet veya taksit imkanınız olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparak bize yardımcı olursanız çok memnun oluruz. Şimdiden teşekkürler