Kitap: Gazap Üzümleri
Yazar: John STEINBECK
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Gazap Üzümleri orijinal ismiyle The Grapes of Wrath, 1930'lu yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan ekonomik krizi, bunun neden olduğu toplumsal bunalımı ve büyük göçü olabildiğince çarpıcı ve dramatik bir şekilde anlatıyor.
Hızlı bir sanayileşme sürecine giren toplumda kapitalizm fırtınasıyla topraklarından koparılıp, kurumuş yapraklar gibi bu fırtınada savrulan insanların hayatta kalma mücadeleleri destansı bir şekilde sunuluyor.
İnsanların tüm anılarını geride bırakıp yaşadıkları yerlerden göçe zorlanmaları, küçük çiftçilerin topraklarından koparılmaları, ailelerin göçebe gibi yollara düşmeleri, umudun umutsuzluğa, açlığın sefalete, zenginliğin yoksulluğa ve merhametin zulme dönüşmesi etkileyici bir şekilde yansıtılıyor.
Genç yaşlı, kadın erkek herkesin umutla yollara düşüp umutsuzluk girdabına yakalanışları betimleniyor.
Hikaye küçük bir çiftçi ailesi olan Joad ailesinin etrafında gelişiyor. Aile banka tarafından topraklarına el konulunca elde avuçta ne varsa satıp yolculuk hazırlıklarına başlıyor. Oklahoma'dan bereketli toprakları ve iş olanaklarıyla insanları cezbeden Kaliforniya'ya göç edip yeni bir hayata başlamak istiyorlar. Binlerce insan gibi yollara düşüyorlar. Eski püskü bir kamyona işe yarayacak ne varsa doldurup geride acı tatlı onlarca hatıra bırakıp topraklarını dönmemek üzere terk ediyorlar.
Yollarda aynı kaderi paylaşan pek çok insanın hikayelerine şahit oluyorlar. Hepsi aynı yöne giden, ellerinde avuçlarında bir şey kalmamış, işsiz yoksul emekçiler. İş için, ekmek için, sıcak bir yuva için, umut için, gelecek için yollara dökülmüş binlerce araç ve insan kalabalığı...
Bütün ülke göç ediyor neredeyse. Yoksulluk ve sefalet, tarif edilemez yorgunluk, yollarda binlerce araç, su kaynatan radyatörler, aç insanlar, ağlayan çocuklar, ölenler, doğanlar, galon galon tüketilen benzin, tozlu çorak çöller, yollarda bozulup kalan kamyonlar, benzin istasyonları, bozulan motorlar, patlayan lastikler, yedek parça satan dükkanlar, binlerce insanın başvurduğu iş ilanları, meyve toplayıcılar, sefil göçmen kampları, silahlı muhafızlar, düşük ücretler, büyük ekonomik buhran... ve daha pek çok şey aynı tabloda resmediliyor.
Kaliforniya'da bezelye toplayıcısı göçmen anne
Bunlara rağmen insanlar bir parça umutla hayatta kalma mücadelesini devam ettiriyor. Aileler dağılsa da tüm bu insanlar yeni kocaman bir bütüne dönüşüyor. Kitapta kapitalist düzenin esiri olmuş bencil ve zalim insanların kendi türdeşlerine yaptıkları zulüm ve neticesinde umudun gazaba dönüşmesi etkileyici bir dille yansıtılıyor.
1939 yılında Pulitzer Ödülü kazanan bu eser 1940 yılında siyah beyaz sinema filmi olarak aynı isimle beyaz perdeye aktarılmış, Oscar Ödülü kazanarak unutulmaz filmler arasında yerini almıştır.
Güzel bir kitap. Kaçırılmayacak ve okunması gereken kitaplardan. Burada kitapla ilgili benim değerlendirmemi görebilirsiniz. http://kitapokurum.blogspot.com.tr/
YanıtlaSil