Harvard Üniversitesi
Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan bu üniversite, 1636 yılında kurulmuş ve ABD'nin hala eğitim veren en yüksek öğretim kurumu olma özelliğini devam ettirmektedir. Harvard Üniversitesi'nde 2400 akademisyen, 6700 lisans öğrencisi, 12400 civarında yüksek lisans öğrencisi bulunmakla beraber, okulun öğrencileri istedikleri zaman ders kredileri veya ücretleri konusunda yatay geçişle okullarını değiştirebilme olanaklarını kullanabilme özelliğinde de bulunabilirler. Dünya çapında ise bu üniversite ayrıca, SAT puanları en yüksek olup ders dışındaki aktiviteleri en fazla olan talebeler tarafından tercih edilmektedir. Üniversite'nin 11 adet fakültesi ise şu şekildedir:
1- Fen Ve Sanat Fakültesi
2- Sağlık Bilimleri Fakültesi
3- İlahiyat Fakültesi
4- Hukuk Okulu
5- İşletme Okulu
6- Tasarım Okulu
7- Eğitim Okulu
8- Halk Sağlığı Okulu
9- J. F. Kennedy Yönetim Okulu
10-Fen Edebiyat Fakültesi
11-Hukuk Ve Baro İşletme Okulu
Stanford Üniversitesi
Dünyada'ki en büyük bütçeye sahip 3. üniversite olan Stamford Üniversitesi, mezun ve öğretim üyelerinin çok sayıda buluşları ve atılımları sayesinde, akademik sıralamaya göre dünyada ilk 3'e girmeyi başarmıştır. 32 km'lik bir alana kurulan üniversite; alışveriş merkezleri, kapalı ve açık yüzme havuzları, kütüphane, yiyecek- içecek yerleri, mimari açıdan insanların ilgisini çeken şaheser yapılar, tenis kortları, golf alanları, çocuk bakım alanları ve birçok sosyal aktivitelere de ev sahipliği yapmaktadır. Üniversite'nin önemli bir özelliği ise; farklı alanlarda açtığı tüm bölümlerin bölüm bazında yapılan sıralamada en üstte yer almasıdır.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Üniversitesi
Bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan üniversite, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınmaktadır. Öğrencileri ve mezunları arasında Nobel Ödülü kazananların sayısı 72 olarak bilinmekte ve bu ödülün 15'i son 5 yıl içinde kazanılmıştır. 1861 yılında kurulan üniversitenin önemi 2. Dünya Savaşı sırasında yaptığı bilimsel ve askeri buluşlarla arttı. ABD'den aldığı fonlarla hızla büyüyen üniversite teknolojiye ve farklı konulara olan eğilimleriyle önemini korumaktadır. Bu üniversite 5 fakülte ve 1 koleje ayrılır:
Fakülteleri:
1- Mimarlık Ve Planlama Fakültesi
2- Mühendislik Fakültesi
3- Edebiyat, Sanat Ve Sosyal Bilimler Fakültesi
4- İşletme Fakültesi
5- Fen Fakültesi
Koleji:
1- Sağlık Bilimleri Ve Teknoloji Koleji
Kaliforniya Berkeley Üniversitesi
Robert J. Birgenau'nun rektörlüğünü yaptığı Berkeley üniversitesi ABD'nin ve dünyanın en önde gelen kurumlarından birisidir. Zamanla Kaliforniya adını alan Berkeley üniversitesi sadece ''Cal'' ismiyle anılmıştır. Lisans ve lisansüstü seviyede 300 civarında derece yapan okulda 130'dan fazla departman ve 14 anaokul bulunmaktadır. Lisans ve Lisansüstü eğitim veren okulları da şu şekildedir:
1- Kimya Koleji
2- Mühendislik Koleji
3- Çevre Tasarımı Koleji
4- Edebiyat Ve Bilim Koleji
5- Tabii Kaynaklar Koleji
6- Lisansüstü Eğitim Okulu
7- Gazetecilik Enstitüsü
8- Haas İşletme Okulu
9- Richard Ve Rhoda Goldman Kamu Yönetimi Okulu
10-Enformasyon Okulu
11-Uc Berkeley Hukuk Fakültesi
12-Optometri Okulu
13-Halk Sağlığı Okulu
14-Sosyal Güvenlik Okulu
Cambridge Üniversitesi
İngiltere'de bulunan bu üniversite, 81 üyesi ile dünyada en çok nobel ödülü almış kurumdur. Kolej sistemi uygulanmasının yanı sıra yurt dışında da bu üniversite, Movers, Flyers, Ket, Pet gibi sınavlarda uygulamaktadır. Bilim adamları da yetiştiren Cambridge üniversitesi, 2006 yılında yapılan uluslararası derecelendirmelerden dünyanın en iyi 2. üniversitesi olarak değerlendirilmiştir. Aynı zamanda İngiltere üniversite araştırmasının coğrafi bir yoğunlaşması olan ''Altın Üçgen'' in bir parçası olarak kabul edilir.
Yazar Hakan SARIKAYA
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparak bize yardımcı olursanız çok memnun oluruz. Şimdiden teşekkürler