Havalar her geçen gün soğuyor... Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerimizde kar yağışı uyarısı bile yapıldı.. Geç kalmadan aracınızın kışlık bakımlarını yaptırın.. Bakımları ihmal etmek soğuk kış günlerinde aracınızla ilgili ciddi sorunlar yaşamanıza sebep olabilir. Yapılacak işlemleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:
*Soğuk hava aracın çalışmasını güçleştirir ve akünün gücüne daha çok ihtiyaç duyulur. Akünüzü mutlaka kontrol ettirin.
Antifriz Seviyesi:
*Motor soğutma suyunun ve silecek suyunun donmaması için ayrıca sistemin kireçlenmesini önlemek için antifriz seviyesini kontrol ettirin.
Kışlık Lastik:
*Yere sağlam basmak için kışlık lastik kullanın. Ülkemizde Ekim-Kasım aylarından Nisan-Mayıs aylarına kadar asfalt soğuk kaldığından bu süreçte kışlık lastik kullanılmalıdır.
*Yaz lastiklerinin malzemesi 7 °C 'ın altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalmaktadır.Kış lastiklerinin ise özel profillerinin yanısıra, üretildikleri Silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 °C 'ın altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırmaktadır.
*Kış lastikleri daha fazla doğal kauçuk içeren özel geliştirilmiş bileşiklerle üretilir, böylece hava soğuduğunda sertleşmezler ve yol üzerinde daha yüksek tutuş ve güvenlik sağlarlar.
*Buzda ve karda kış lastikleri hiçbir yaz lastiğinin boy ölçüşemeyeceği bir tutuşa sahiptir. Kış lastikleri ile donatılmış bir araç karla kaplı bir yolda (50 km/s hızla giderken) 35 metrede durabilir – normal lastiklerle bu fren mesafesi 8 metre daha fazladır (43 metre). Bu iki araç boyu anlamına gelir.
*Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de Kış Lastiği şarttır.
*Karayolu Trafik Kanunu ve ilgili Karayolu Trafik Yönetmeliği gereğince trafikteki araçlarda 1 Aralık - 1 Nisan dönemlerinde kış lastiği kullanmak zorunlu. Dikkat edilecek bir husus ise kış lastiği kullananlar karlı havalarda ayrıca zincir bulundurmak ve kullanmak zorunda.
Silecekler:
*Silecek lastikleri kış aylarında düzgün görüş için önem taşır. Silecekler çalıştırıldığında camda iz yapmamasına dikkat edilmeli, yıpranmış lastikler yenileriyle değiştirilmelidir.
Aydınlatma Sistemi:
*Havaların daha erken kararması ve gündüzleri güneşin daha az ortaya çıkması nedeniyle daha karanlık geçen kış günlerinde aracınızın aydınlatma sistemleri de kontrol edilmelidir. Yanmayan farlar veya stop lambaları sorun olacaktır. Unutmayın trafikte görmek kadar görülmek de önemlidir.
Güvenlik Önerileri:
*Görüş hayatidir. Ön camınızı ve diğer camlarınızı temiz tutun
*Farlarınızın temiz ve çalışır halde olduğunu kontrol edin
*Kaygan zeminde hızınızı düşürün ve ani frenden ya da hızlanmadan kaçının
*Patinajı önlemek için düşük hızlarda birinci vites yerine ikinci vitesi tercih edin
*Aracı yavaşlatmak için vites küçültün ve motor frenini kullanın ancak frene basmanız gerekiyorsa hafif basın
*Öndeki araçla aranızdaki mesafeyi artırın – yağmurda, buzda ve karda güvenli fren için yeterli mesafe bırakın
*Özellikle otoyollarda normal fren mesafesinin on katını bırakın
*Lastiklerinizi kontrol edin: lastiklerin kaplama derinliği için yasal sınır 1,6 mm’dir ancak güvenlik uzmanları ıslak zeminde daha güvenli sürüş için minimum 3 mm’i tavsiye ediyorlar. Lastik basıncının doğru ayarlandığından emin olmak da hem aracınızın yol tutuşunu artırır hem de size tasarruf sağlar.
*Sert kış koşullarında yapılan yolculuklar için gıda, içecek, fener ve yedek kıyafetten oluşan acil durum çantanızı hazırlayın ve aracınızın bagajında bulundurun
*Önceden plan yapın ve hedefinize varmak için yeterli zaman bırakın
Dostlar vardır güvendiğin ve seni yarı yolda bırakmayan her daim yanında olan aracında dost kadar vefalı olmasada güvenmen lazım seni yolda bırakmaması için bakımını yaptıracaksın genç adam sayfan takibimde bizleri bilgilendirdiğin için teşekkürler
YanıtlaSilYorumlarınız bile şiir tadında Genç Adam... İlginize teşekkür ederim bende...
YanıtlaSil